DOA Paws

Forum ljubitelja zivotinja

Pristupi

Zaboravio sam šifru

Zadnje teme

» Poklanjam prelepe macice
Ned Okt 21, 2012 12:40 pm od AndreaLJ

» 15.09.2012. CAC Turija 16.09.2012. CAC Backa Palanka
Čet Avg 30, 2012 4:21 pm od azbelltas

» DVD O LOVU I LOVNIM PSIMA
Uto Nov 08, 2011 2:36 pm od srpskelegende

» Shar Pei - Sar Pej
Pet Maj 13, 2011 12:09 am od zlata

» Njemacki ovcar
Sub Apr 30, 2011 1:30 am od Ghandi_bl

» Imena A - Z
Pet Apr 29, 2011 11:08 am od Ghandi_bl

» Adriatic Cup 2011 - Bar (30.04 - 02.05 '11)
Sub Feb 05, 2011 7:27 pm od vajvas

» Plan izlozbi 2011 - Crna Gora
Sub Feb 05, 2011 7:23 pm od vajvas

» Njemacki ovcar-Beauty k9 Montenegro
Sre Avg 11, 2010 2:25 pm od Nemanja V.

Affiliates


  Sheltie-Setlandski ovcar

  Delite
  avatar
  Kamerado
  Admin
  Admin

  Ženski
  Broj poruka : 185
  Godina : 27
  Lokacija : Niksic - Montenegro
  Datum upisa : 28.11.2008

  Sheltie-Setlandski ovcar

  Počalji od Kamerado taj Sub Mar 28, 2009 2:24 am

  Setlandski ovcar-Selti
  Standard br. 88 – Velika Britanija
  Septembar 2000.

  Opšti izgled: Mali dugodlaki radni pas velike lepote, bez grubosti i nezgrapnosti. Simetrične je obrisne linije, tako da nijedan deo nije neproporcionalan. Odlikuje ga raskošna dlaka, raskošna griva i lepo oblikovana glava sa ljupkim izrazom, povezani ka jednom idealnom opštem izgledu.

  Karakteristika: Oprezan, ljubak, inteligentan, snažan i živahan.

  Narav: Prijatan i razborit prema vlasniku, rezervisan prema strancima, nikad nervozan.

  Glava i lobanja: Plemenita glava, posmatrana odozgo i sa strane kao tupi klin koji se sužava od ušiju ka nosu. Širina lobanje stoji u ispravnom odnosu prema dužini lobanje i njuške. Cela se mora oceniti u odnosu na veličinu psa. Lobanja je ravna, srednje široka između ušiju, bez izražene potiljne kvrge. Ravni obrazi prelaze u dobro zaobljenu njušku. Lobanja i njuška su skoro iste dužine, mesto podele je unutrašnji očni ugao. Gornja linija lobanje paralelna je sa gornjom linijom njuške. Stop je blag, ali jasno prepoznatljiv. Nos, usne i ivice očnog kapka su crni. Karakterističan izraz dobija se potpunom harmonijom povezanosti lobanje i ličnog dela oblikom, bojom očiju i pravilno usađenim i korektno nošenim ušima.

  Zubalo: Skladne vilice su ravne, donja vilica je snažna i dobro razvijena.Usne su čvrsto zatvorene. Zubi su zdravi sa pravilnim i potpunim makazastim zubalom, pri čemu gornji sekutići bez razmaka prelaze preko donjih i zubi stoje vertikalno u vilici. Jedna popunjenost od 42 pravilno postavljena zuba je najpoželjnija.

  Oči: Srednje su velike, kose, bademaste. Tamnobraon su, izuzev kod pasa blue merle boje kod kojih jedno ili oba oka smeju biti plava ili plavo tačkasta.

  Uši: Male su i u korenu srednje široke, na lobanji prilično blizu jedno drugom postavljene. U mirovanju nošene unazad položene, pri opreznosti nošene unapred, poluuspravljene i sa preklopljenim vrhom.

  Vrat: Vrat je mišićav, dobro zasvođen, izražajne dužine, omogućava ponosno nošenje glave.

  Prednji deo: Lopatice moraju biti dobro unazad postavljene. Na grebenu su samo pršljenom odvojene. Plećke leže koso i napolje, tako da omogućavaju dovoljno mesta za poželjnu zasvođenost rebara. Rameni zglob je dobro uglovan. Nadlaktica i lopatica su približno iste dužine. Rastojanje od zemlje do lakta jednako je rastojanju od lakta do grebena. Prednje noge, posmatrano od napred su ravne, mišićave i skladno oblikovane, sa snažnim kostima. Došarlje je snažno i gipko.

  Telo: Rastojanje od ramenog zgloba do sedne kvrge neznatno je veće od visine grebena. Duboke grudi dopiru do laktova. Rebra su dobro zasvođena, u donjoj polovini usko se zbližavaju i omogućavaju slobodno kretanje prednje noge i lopatica. Ravna leđa su skladno zaobljena iznad bubrežnog dela. Sapi su postepeno padajuće.

  Zadnji deo: Butina je široka i mišićava. Butna kost postavljena je pod pravim uglom u karlicu. Koleni zglob je sa jasnim uglom. Skočni zglob je dobro oblikovan i uglovan, nisko postavljen sa snažnim kostima. Posmatrano odozgo došaolje je ravno.

  Šape: Ovalne su sa dobro napunjenim jastučićima. Prsti su zatvoreni i zaobljeni.

  Rep: Nisko je usađen. Do vrha se stanjuju kosti pršljenova, doseže do skočnog zgloba. Pokriven je bogatom dlakom, blago zavijen. U kretanju sme biti blago podignut, ali nikada iznad leđne linije. Niukom slučaju ne sme biti prelomljen.

  Kretanje: Kreće se gipko, tečno i dražesno sa potiskom iz zadnjeg dela. Ravanisanje. Ukršteno, ljuljanje ili ukočeno, štulasto kretanje su maksimalno nepoželjni.

  Dlaka: Dupla, pokrovna dlaka sastoji se od duge, oštre i ravne dlake. Podlaka je meka, kratka i gusta. Griva i kragna su veoma bogate. Prednje noge su dobro odlakane. kod zadnjih nogu gornja polovina skočnog zgloba jako je odlakana, a donja polovina je sa prilično kratkom i ravnom dlakom. Kratkodlaki primerci su nepoželjni.

  Boja: Riđa - jednobojna ili šatirana od svetlo zlatne do saten mahagoni, pri čemu šatiranje treba da bude snažno naznačeno. Vučja boja i siva su nepoželjne.

  Trobojan – crna po telu, prvenstveno sa satenskim paležom.

  Crno bela i crna sa paležom su jednako priznate boje.

  Blue merle – jasno srebrnasto plava sa crno prskanim i mramoriranim. Paležne oznake imaju prednost, ali njihovo odsustvo nije kažnjivo. Najviše nepoželjne su velike crne površine, škriljasto siva ili rđasta boja kako u pokrovnoj, tako i u podlaci. Plava boja mora davati ukupan utisak.

  Bele oznake smeju (osim crnog sa paležom) biti kao lisa na glavi, na grudima, na naboranoj ogrlici (kragni), na prednjem delu, na nogama, na vrhu repa, sve (navedeno) belo ili nekoliko belih oznaka treba da imaju prednosti (izuzev kod crnog sa paležima). Nedostatak ovih oznaka ne treba kažnjavati. Bele fleke na telu su maksimalno nepoželjne.

  Veličina: Idealna visina grebena mužjaka je 37 cm (14,5 in), a ženki 35,5 cm (14 in). Odstupanje za više od 2,5 cm na gore ili na dole maksimalno je nepoželjno.

  Greške: Svako odstupanje od gore navedenih tačaka smatra se greškom, a njeno ocenjivanje stoji u tačnom odnosu sa stepenom izraženosti.

  N.B. Mužjaci treba da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.


  _________________
  Pas je simbol ljubavi bez interesa,vernosti kroz sva iskušenja.On rastjeruje osjećanje usamljenosti,omogućava da se zaboravi svet brzine ,betona ,to je malo prirode,nežnosti,smeha i humora u sivilu društva koje nas prečesto zatvara u naš sopstveni egoizam.

   Sada je Ned Jan 20, 2019 9:44 am