DOA Paws

Forum ljubitelja zivotinja

Pristupi

Zaboravio sam šifru

Zadnje teme

» Poklanjam prelepe macice
Ned Okt 21, 2012 12:40 pm od AndreaLJ

» 15.09.2012. CAC Turija 16.09.2012. CAC Backa Palanka
Čet Avg 30, 2012 4:21 pm od azbelltas

» DVD O LOVU I LOVNIM PSIMA
Uto Nov 08, 2011 2:36 pm od srpskelegende

» Shar Pei - Sar Pej
Pet Maj 13, 2011 12:09 am od zlata

» Njemacki ovcar
Sub Apr 30, 2011 1:30 am od Ghandi_bl

» Imena A - Z
Pet Apr 29, 2011 11:08 am od Ghandi_bl

» Adriatic Cup 2011 - Bar (30.04 - 02.05 '11)
Sub Feb 05, 2011 7:27 pm od vajvas

» Plan izlozbi 2011 - Crna Gora
Sub Feb 05, 2011 7:23 pm od vajvas

» Njemacki ovcar-Beauty k9 Montenegro
Sre Avg 11, 2010 2:25 pm od Nemanja V.

Affiliates


  Njemacki ovcar

  Delite
  avatar
  Kamerado
  Admin
  Admin

  Ženski
  Broj poruka : 185
  Godina : 27
  Lokacija : Niksic - Montenegro
  Datum upisa : 28.11.2008

  Njemacki ovcar

  Počalji od Kamerado taj Pet Feb 27, 2009 7:52 pm

  Da postavim i najpoznatiju rasu na svijetu...
  Njemacki ovcar

  Nemački ovčar je rasa pasa selektovana i odgajana za čuvanje stoke prevashodno ovaca. Nemački ovčar je vrsta pasa iz FCI grupe 1 (pastirski psi i psi terači stoke (osim Švajcarskih pastirskih rasa). Ovčarski psi sa ispitom u radu)

  Karakteristike


  Opšti izgled

  Nemački ovčar je srednje veliki, blago izdužen, snažan i dobro mišićav, kosti suve i celokupna građa je čvrsta.

  Važne mere

  Visina grebe kod mužjaka iznosi od 60-65cm, a kod ženki 55-60 cm. dužina trupa prelazi visinu grebena za oko 10-15%

  Karakter

  Nemački ovčar gledano sa karakterne strane, da bude smiren, nervno stabilan, siguran i sebe, miran, oprezan i vodljiv. Nemački ovčar mora da poseduje hrabrost, borbenost i oštrinu da bi bio pogodan za raznovrsnu upotrebu posebno kao pratilac, stražar i zaštitnik.

  Glava

  Glava je klinastog oblika, u skladu sa veličinom tela (duga oko 40% visine grebena), ali da ne bude gruba ili izdužena. U celokupnoj pojavi treba da deluje suvo, a između ušiju je umereno široka. Čelo je, gledano spreda i sa strane malo zaobljeno bez ili sa slabo izraženom čeonom brazdom. Gornji deo glave čini 50% dužine glave. Odozgo gledano, ide od ušiju ka nosu, postepeno i ranomerno se sužava sa kosim, ali ne oštro izraženim stopom u klinasto formiran nosnik. Gornja i donja vilica su snažno razvijene. Nosnik je prav, udubljenja ili ispučenja nisu poželjna. Usne su zategnute, dobro priljubljene i tamne boje.

  Zubalo

  Zubalo mora da bude zdravo, snažno i potpuno (42 zuba po zubnoj formuli). Nemački ovčar ima kalazasto zubalo tj. sekutići moraju makazasto da se dodiruju pri čemu sekutići donje vilice (vrhom prednje strane) dodiruju sekutiće gornje vilice (unutrašnju stranu). Teške mane su predgriz, podgriz, kleštasto zubalo, kao i palisadno zubalo (veći razmak među zubima). Vilice moraju biti snažno razvijene da bi zubi bili duboko usađeni.

  Oči

  Oči su srednje veličine, bademastog oblika, malo koso postavljene i nisu buljave. Boja očiju treba da bude što tamnija, a svetle, blještave oči nisu poželjne pošto kvare utisak o psu.

  Uši

  Nemački ovčar ima uši uspravno nošene, srednje veličine, paralelne, nisu uvrnute na unutra, vrhovi su špicasti, a školjke napred okrenute. Klempave i oborene nisu dozvoljene. u pokretu ili pri mirovanju unazad nošene uši nisu greška.

  Vrat

  Jak, sa dobro razvijenim mišićima, bez fanona. Ugao prema horizontali iznosi 45 stepeni.

  Trup

  Gornja linija se proteže od početka vrata, preko dobro formiranog grebena, zatim preko horizontalnih blago padajućih leđa do blago padajućih sapi bez vidljivog prekida. Leđa su čvrsta, snažna i mišićava. Slabinski deo širok, jak i mišićav. Sapi treba da su duge i blago padajuće (oko 23 stepeni prema horizontali) i da bez prekida gornje linije povezuju repni dio.

  Grudi

  Umerene širine, donji deo grudi što je moguće duži i izraženiji. Dubina grudi treba da iznosi 45-48% visine grebena.

  Rebra

  Blago su ispupčena. Bačvast grudni koš je teška mana, kao i suviše ravan.

  Rep

  Doseže najmanje do skočnog zgloba i prelazi sredinu zadnjeg došaplja. Donja strana je nešto više odlakana, nošen u blagom luku na dole, u pokretu nošen nešto više ali ne iznad leđne linije. Operativne korekcije nisu dozvoljene.

  Prednje noge

  Gledano sa svih strana su prave a gledano odnapred apsolutno su paralelne. Plećka i nadlkaticasu iste dužine i jakom muskulaturnom su pričvršćene za trup. Ugao koji zaklapaju plećka u nadlaktice iznosi 90, a uobičajeno 110 stpeni. Laktovi ne smeju biti isutreni ili uvučeni ni pri stajanju ni u pokretu. Podlaktice su prave i paralelne, suve i mišićave. Prednje došaplje ima dužinu oko 1/3 podlaktice i zaklapa sa njom ugao do oko 20-22 stepena. Isuviše koso dostavljeno prednje došaplje kao i strmo prednje došaplje utiču na primenu i izdržljivost.

  Zadnje noge

  Položene su blago unazad, pri čemu se gleano od zadi paralelne. Butna kost i potkolenica su otprilike iste dužine i graade ugao od oko 120 stepeni, a butine su snažne i misišićave. Skočni zglobovi su snažni i čvrsti, a zadnje došaplje stoji vertikalno ispod skočnog zgloba.

  Koža

  Slobodno naleže, ali pri tom ne stvara nabore

  Dlaka

  Korektna je oštra dlaka sa razvijenom poddlakom. Pokrovna dlaka treba da bude štu gušća, prava i dobro polegla uz telo. Na glavi uključujući i unutrašnjost ušiju, prednjoj strani nogu šapama, kao i prsitma dlaka je kratka. Na vratu je nešto duža u gušća. Na zadnjim stranama prednjih i zadnjih nogu, sve do došaplja ili skočnog zgloba dlaka se produžava, a sa zadnje strane butine stvara gaćice.

  Boja

  Crna sa kestenjastim, smeđim, žutim do svetlosivim oznakama.Crno siv, siv sa tamnijim oznakama, sedlom i maskom. Neprimetne male bele oznake na prsima kao i svetle unutrašnje strane nogu, dopuštene su ali nisu poželjne.Nosna pečurka je uvek tamna. Psi sa slabom maskom, izrazitom svetlim očima, svetlim oznakama na prsima i unutrašnjim delovima nogu, sa beličastim noktima i crvenim vrhom repa ili ispranih boja ocenjuju se kao slabo pigmentisani. Podlaka poseduje slab sivi ton. Bela boja nije dozvonjena.

  Mane

  Svako odstupanje od navedenih tačaka u standardu, mora se smatrati greškom cija ocjena mora biti u pravlinom odnosu sa stepenom odstupanja.

  Diskvalifikacione mane

  Loše naravi, ujedljivi i nervozni psi. Psi sa utrđenom teškom HD greškom (displazija kuka). Monorhid, kriptorhid, kao i psi sa izrazito nejednakim ili zakržljanim testisima. Psi sa pomerenim ušima i greškama repa. Psi sa telesnim deformacijama. Psi sa greškama zubala pri nedostatki 1HR3 i neki dalji zub, ili 1HS (očnjak) ili 1DžR4 ili HM1, odnosno M2, ili ukupno tri zubai više. Psi sa greškama vilive, podgrizanje od dva milimetra ili više, predgriz, ukupno nepravilan odnos sekutića. PSi iznad ili ispod visine grebena više od 1cm, od propisanog. Albinizam (depigmentacija). Bela boja dlake. Duga oštra dlaka, duga, meka meka nedovoljno čvrsta priležuća pokrovna dlaka sa poddlaom zastavice na ušima i nogama, čupave noge i rep sa zastavicom na dole. Duga meka dlaka bez poddlake, većonom podeljena na sredini čeđa, zastavice na ušima ngama i repu  _________________
  Pas je simbol ljubavi bez interesa,vernosti kroz sva iskušenja.On rastjeruje osjećanje usamljenosti,omogućava da se zaboravi svet brzine ,betona ,to je malo prirode,nežnosti,smeha i humora u sivilu društva koje nas prečesto zatvara u naš sopstveni egoizam.
  avatar
  Kamerado
  Admin
  Admin

  Ženski
  Broj poruka : 185
  Godina : 27
  Lokacija : Niksic - Montenegro
  Datum upisa : 28.11.2008

  Re: Njemacki ovcar

  Počalji od Kamerado taj Sub Apr 04, 2009 11:46 am

  Nemacki ovcar potice od starog nemackog psa Hofwachtera. Prvi put se pojavljuje 1704. god. na dvoru kralja Leopolda l. Konacan oblik posle dugogodisnje selekcije dao je Mens Emil Frederic von Stephantiz.


  Godine 1899. amateri su osnovali prvo Drustvo nemackog ovcara, koje je objedinjavalo vise od 30 000 clanova, rasporedjenih u stotinak klubova. Ovaj pas je hrabar, inteligentan, odan u potpunosti, poslusan, potcinjen svom gospodaru. Uvek u stanju pripravnosti, on zestoko brani gazdu i pri najmanjoj opasnosti, cak i ako nije obucen za to.

  Obdaren jednim od najboljih njuhova na svetu, postao je majstor u pracenju traga. Ovaj pas sa glavnom osobinom psa koji ima potrebu da dominira, mora da bude vodjen cvrstom rukom gospodara, koji ce biti sposoban da mu nametne svoju volju. Obuka ce usloviti citavi ponasanje zivotinje, na ovaj ili onaj nacin. Tako da on moze postati opasan mehanizam napada i odbrane, ili pak u drugom slucaju izvanredan kucni ljubimac. Ovaj miran pas, moze veoma dobro da zivi u stanu, pod uslovom da mu se omoguci svkodnevno trcanje i da moze da se trosi. Neophodno ga je kupiti kod dobrog uzgajivaca, koji moze da vam pruzi sve potrebne podatke o roditeljimapsa i njegove karakteristike. U okviru legla, nikada ne treba izabrati stene koje izgleda super aktivno ili uplaseno, jer, pre ili kasnije, ono moze da postane agresivno.

  Nemacki ovcar je malo izduzen, snazan i muskulozan pas.Odnos izmedju visine i duzine, kao i stav i uglovanost nogu tako su uskladjeni da omogucavaju dugacak i istrajan kas. Njegova dlaka je otporna na hladnocu. Muzevnost muzjaka i zenstvenost zenke treba da su ocigledni. Nacin na koji se pas krece i kako se ponasa mora jasno da pokaze da je u zdravom telu zdrav duh i da su time stvoreni i telesni i psihicki uslovi koji mu omogucavaju da u svako doba i sa najvecom izdrzljivoscu bude koriscen kao radni pas. On predstavlja skladnu sliku prirodne plemenitosti i sigurnosti koja uliva poverenje. Nemacki ovcar je kasac i njegov nacin hoda je dijagonalan redosled pokreta nogu. Zbog toga noge treba da su tako uglovane da pas istura zadnje noge do sredine tela i da prednjim nogama zahvata isto toliki prostor ispred sebe, a da se pri tome linija ledja bitno ne menja.


  _________________
  Pas je simbol ljubavi bez interesa,vernosti kroz sva iskušenja.On rastjeruje osjećanje usamljenosti,omogućava da se zaboravi svet brzine ,betona ,to je malo prirode,nežnosti,smeha i humora u sivilu društva koje nas prečesto zatvara u naš sopstveni egoizam.
  avatar
  Kamerado
  Admin
  Admin

  Ženski
  Broj poruka : 185
  Godina : 27
  Lokacija : Niksic - Montenegro
  Datum upisa : 28.11.2008

  Re: Njemacki ovcar

  Počalji od Kamerado taj Sub Apr 04, 2009 11:59 am

  Nemacki ovcari su preuzeli primat nad bernandincima u spasavanju ljudi iz lavina.Ti hrabri psi ne znaju za umor i hladnocu,ne osecaju povrede,imaju njuh pomocu koga otkrivaju coveka ispod 15m dubokog sloja snega i reflekse koji im omogucuju da reaguju munjevito.
  15.maja 1965.g.,lavina od pet miliona kubnih metara snega odnela je 30 turista koji su se suncali na terasi jednog hotela nedaleko od Garmisa.Usov se nije zaustavio citavih 400m.Odmah je alarmirana zandarmerija u Garmisu.Pola sata kasnije nedaleko od mesta nesrec sleteo je vojni helihopter.Jos dok je lebdeo iznad tla,iz njega je iskocio vucjak i poleteo kao strela prema usovu.Poceo je da grebe prednjim sapama.Dotrcali su spasioci i ispod metar i po debelog snega izvukli mladu zenu.Tog dana u pratnji alpskih lovaca tragala su istovremeno jos tri vucjaka.Za kratko vreme oni su spasli od gusenja 19 ljudi.
  Samo tri meseca kasnije dogodila se u Svajcarskoj na brani Matmark drama.Ogroman komad glecerskog leda odlomio se i poneo sa sobom 120 radnika.Samo zahvaljujuci ovim divnim psima spasena su 32 unesrecena.


  _________________
  Pas je simbol ljubavi bez interesa,vernosti kroz sva iskušenja.On rastjeruje osjećanje usamljenosti,omogućava da se zaboravi svet brzine ,betona ,to je malo prirode,nežnosti,smeha i humora u sivilu društva koje nas prečesto zatvara u naš sopstveni egoizam.
  avatar
  Kamerado
  Admin
  Admin

  Ženski
  Broj poruka : 185
  Godina : 27
  Lokacija : Niksic - Montenegro
  Datum upisa : 28.11.2008

  Re: Njemacki ovcar

  Počalji od Kamerado taj Sub Apr 04, 2009 12:01 pm

  Standardizaciju Nemackog ovcara zapocinje konjicki kapetan Maks Emil Frederich von Stephanic. Zajedno sa prijateljem Arturom Majerom 1899 osnivaju klub NO (Verein fur Deutsche Schaferhunde).
  Pri uzgoju, Stephanic daje prednost karakteru nad izgledom. Kao osnovu, postavio je psihicku stabilnost i korisnost. Pravio je skice parenja u srodstvu (Inzuht) i obradio brizljivo biranje plemenjaka. Bio je sudija, vodja uzgoja, a bavio se i obukom pasa. Pod njegovim vodjstvom klub u Ausburgu potao je najveca kinoloska organizacija u svetu.

  U to vreme Nemacka se brzo razvija u industrijsku zemlju. Stephanitz zato pocinje da propagira NO za sluzbu u vojsci i policiji. Najvece delo je knjiga "Nemacki ovcar u reci i slici", koja je prevedena na sve svetske jezike i koja je dugo vremena bila "sveto pismo" odgajivaca NO.
  1899. 3. aprila, odrzava se prva svetska izlozba pasa svih rasa. Stephanitz i Majer su gledali ovcarske pse naravno. Opazili su psa crveno-sive boje, srednje velicine, kako mirno sedi pokraj gospodara. Vlasnik je izjavio da pas nije namenjen za izlozbu, vec za cuvanje stada. Kako je bio prototip rase koju je Stephanitz zamislio, kupuje ovog psa za svoju odgajivacnicu "Von Grafrath". Od Hektora von Linkshajm su ga preimenovali u Horand von Grafrath. Dobio je broj SZ1 i postao temelj danasnje slavne rase.


  _________________
  Pas je simbol ljubavi bez interesa,vernosti kroz sva iskušenja.On rastjeruje osjećanje usamljenosti,omogućava da se zaboravi svet brzine ,betona ,to je malo prirode,nežnosti,smeha i humora u sivilu društva koje nas prečesto zatvara u naš sopstveni egoizam.
  avatar
  amalija_500
  Pocetnik
  Pocetnik

  Ženski
  Broj poruka : 1
  Godina : 22
  Lokacija : supetar
  Datum upisa : 20.12.2010

  Re: Njemacki ovcar

  Počalji od amalija_500 taj Pon Dec 20, 2010 5:14 pm

  ajme ovakvog bi ja Very Happy samo kad bi mi roditelji dali Rolling Eyes
  avatar
  Ghandi_bl
  Pocetnik
  Pocetnik

  Ženski
  Broj poruka : 3
  Godina : 22
  Lokacija : Banja Luka
  Datum upisa : 29.04.2011

  Re: Njemacki ovcar

  Počalji od Ghandi_bl taj Pet Apr 29, 2011 10:59 am

  Evo i mog najboljeg prijatelja vec 10 godina- njemacki ovcar Ghandi

  Ovo je njegov pokusaj da me obori dok cucim, drzim lopticu, i aparat na jednom oku i slikam Very Happy  I evo tri pozerske Cool  Toliko od nas za sad, pozdrav Wink
  avatar
  Ghandi_bl
  Pocetnik
  Pocetnik

  Ženski
  Broj poruka : 3
  Godina : 22
  Lokacija : Banja Luka
  Datum upisa : 29.04.2011

  Re: Njemacki ovcar

  Počalji od Ghandi_bl taj Sub Apr 30, 2011 1:30 am

  Njemacki ovcar, inace 'opasna' pasmina! JEDU LJUDE, DJECU, SVE ZIVO Koji je idiotizam ovaj zakon.
  Evo ga, moj 'opasni' pas

  Sponsored content

  Re: Njemacki ovcar

  Počalji od Sponsored content


   Sada je Ned Jan 20, 2019 10:12 am