DOA Paws

Forum ljubitelja zivotinja

Pristupi

Zaboravio sam šifru

Zadnje teme

» Poklanjam prelepe macice
Ned Okt 21, 2012 12:40 pm od AndreaLJ

» 15.09.2012. CAC Turija 16.09.2012. CAC Backa Palanka
Čet Avg 30, 2012 4:21 pm od azbelltas

» DVD O LOVU I LOVNIM PSIMA
Uto Nov 08, 2011 2:36 pm od srpskelegende

» Shar Pei - Sar Pej
Pet Maj 13, 2011 12:09 am od zlata

» Njemacki ovcar
Sub Apr 30, 2011 1:30 am od Ghandi_bl

» Imena A - Z
Pet Apr 29, 2011 11:08 am od Ghandi_bl

» Adriatic Cup 2011 - Bar (30.04 - 02.05 '11)
Sub Feb 05, 2011 7:27 pm od vajvas

» Plan izlozbi 2011 - Crna Gora
Sub Feb 05, 2011 7:23 pm od vajvas

» Njemacki ovcar-Beauty k9 Montenegro
Sre Avg 11, 2010 2:25 pm od Nemanja V.

Affiliates


  Priprema psa za izlozbu

  Delite
  avatar
  vajvas
  Admin
  Admin

  Muški
  Broj poruka : 111
  Godina : 23
  Lokacija : Niksic
  Datum upisa : 30.11.2008

  Priprema psa za izlozbu

  Počalji od vajvas taj Uto Jun 16, 2009 4:29 pm


  Izlozba pasa je kad javno pokazujete svoj trud i ljubav za koju ste nagrađeni. Svaki sat posvećen vašem psu, svaka šetnja i zdjela hrane se vidi na vašem psu. Sudac je tu da pregleda vašeg psa i istakne njegove prednosti i mane, i usporedi sa konkurencijom i odredi prvake.
  Ako prva, druga i treća izložba nije prošla kako ste se vi nadali, nemojte odustajati, naprotiv, savjetujte se se stručnjacima, čitajte knjige, novine i slično. Sve to upijajte i vaš trud će biti vidljiv na vašem psu. Vi sebi morate vjerovat jer i vaše ponašanje je jako važno. Ako vam sudac kaže da vaš pas ima neke mane, to nije ništa strašno. Svaki pas ima mane. Jednostavno idealan pas postoji samo u standardu, na papiru. Vi se morate naučit da uzdignete njegove prednosti i maskirati ili potaknuti mane svog psa.


  Kakve to izložbe uopste postoje?:
  Ima mnogo vrsta izlozbi. Za početak preporučujem da posjetite kao posmatrač neke izložbe i pratite stručnjake vaše pasmine kako oni to rade. Najljepše je sa njima popričati. Samo pazite. Na izložbi ima puno nervoze tako da se ne čudite ako budu mrzovoljni na vas ili u frci. Najljepše je kada već završe sa izlaganjem, njima prići sa pitanjem imaju li malo vremena? Ako su to iskreni ljubiteli pasmine, i budu imali vremena upustiće se u razgovor sa vama.

  CAC izložba - to je mala nacionalna izložba gdje se dodjeluje titula CAC - što znači certifikat šampionata te države.
  CACIB - to je veca međunarodna izložba gdje se dodjeluje titula CACIB - što znači međunarodnog šampiona.

  Postoje i smotre, to su manje izložbe nego CAC, i izložbe kao Evropska i Svjetska izložba i CRUFT.
  Sami nazivi govore o čemu se radi. Izvan toga su klupske izložbe kojima se posvjećuju velike pažnje jer se sastaje samo jedna pasmina, sudci su sručnjaci samo za tu pasminu i titula klubskog prvaka je veoma vrijedna.

  Izložbni red:
  Na izložbi se smiju izlagati samo čistokrvni psi koji koji su navršili najmanje tri mjeseca i imaju rodovnicu izdatu od strane FCI. Nesmiju se izlagati bolesni psi, kastrirani psi, psi sa manjkom testisa, kuje u tjeranju kao i vidjlivo skotne kuje. Oštri psi moraju biti unaprijed označeni pri prijavi za izložbu i na izložbi moraju obavezno nositi brnjicu. Vlasnik odgovara za sva djela svog psa, kao i za svaku štetu koju nanese njegov pas. Na svakoj izložbi se unaprijed odrede razredi pasa koje određuje starost psa. Uvjek se računa taj datum (datum izložbe) plus jedan dan.


  štenad 3 - 6 mjeseci
  najmlađi psi 6 - 9 mjeseci
  mladi psi 9 - 18 mjeseci
  međurazred 15 - 24 mjeseca
  otvoreni razred 15 -
  razred radnih pasa (treba dolaziti sa ispitom)
  razred prvaka (treba dolaziti sa šampionatom)
  veterani - psi iznad 7 godina
  Psi pod brojevima 1, 2, 3, 8 se ne natječu za CAC - CACIB.
  Titule ocjenivanja:
  U razredu štenadi i najmlađih se daju slijedeće ocjene:
  vrlo perspektivan
  perspektivan
  zadovoljava
  nezadovoljava
  U ostalim kategorijama:
  odličan
  vrlo dobar
  dobar
  dovoljan
  nedovoljan
  Razred mladih pasa:
  Najljepši mladi pas ocjenjen kao PRM (prvak razreda mladih) u inostranstvu dobivate CAJC.
  CAC Izložba:
  Najljepši pas svakog razreda je ocjenjen titulom CAC i drugi najljepši pas Res. CAC (vice prvak). Na kraju svi ti psi sa titulom CAC su prozvani u ring gdje se natječu za titulu BOB (prvak pasmine), pozvani su psi sa titulom PRM, CAC i najljepši veteran. U svakom razredu je dodjelena titula CAC poslije su u krug prozvani mužjaci sa titulom CAC i Res. CAC od njih je izabran jedan mužjak koji dobije titulu CACIB i drugi mužjak koji dobije titulu Res. CACIB. Tako isto je i kod ženki. Za prvaka pasmine nastupa CACIB mužjak i CACIB ženka PRM i najljepši veteran. Na izložbi su psi podjeljeni u grupe. Grupe je ustanovila organizacija FCI. Ima 10 sluzbenih grupa, a u nekim državama ima više grupa kao grupa 11 (nacionalne pasmine ili autohtone pasmine).

  Na kraju izložbe nastupaju svi štenci i najmlađi psi sa ocenjenjem vrlo perspektivan i bira se najljepše štene ili najmlađi pas izložbe. Poslije se bira najlješpi pas grupe po FCI.


  1. pastirski psi i psi tjerači stoke (osim švajcarskih pastirskih pasa)
  2. pinčeri i šnauceri-molosi i švajcarski pastirski psi
  3. terijeri
  4. jazavičari
  5. špic tip i primitivni tip pasa
  6. goniči i tragači po krvi i srodne rase
  7. ptičari
  8. retriveri, cunjavci i psi za vodu
  9. psi za pratnju i razonodu
  10. hrtovi
  Najljepši psi grupe dobivaju titula BIG (best in grup) nekada nazvana BOG (best of grup). Dodjeluje se prvo, drugo i treće mjesto. Na kraju se bira JBIS (junior best in show). To su svi mladi psi ocjenjeni titulom PRM.

  Na kraju izložbe se bira spektakl izložbe BIS (best in show) najljepši pas izložbe. U krug nastupaju uvjek psi koji su dobili prvo mjesto u svojoj grupi. Od deset najljepših pasa sudac bira tri po njegovom mišljenju najljepša psa. U završnom show-u možete vidjeti i parove. To su psi koje vlasnik prijavi na dan izložbe. Par čine pas i kuja iste pasmine, jednog vlasnika koji su bili pozitivno ocjenjeni na izložbi. Trebali bi biti istog rasta i otprilike iste boje. Uzgojne grupe se sastoje od najmanje tri psa koji moraju biti pozitivno ocjeneni na izložbi i svi psi moraju potjecati od istog uzgajivača ali nemoraju biti njegovo vlastništvo.

  Dresura psa u ringu:
  Ovo se ne smije podcjeniti i nikada nije za vašeg psa rano. Najljepše je početi sa dva mjeseca starosti psa. Za psa to mora biti za svaku cjena igre koja je bogato nagrađivana.

  Što to sudac hoće da vidi kod psa? Neki sudci jako gledaju na ponašanje psa u ringu, skladnost i lijepi odnos između vodiča i psa. I o tome može ovisiti ocjena koju će pas dobiti. Poželjno je da pas lijepo ide uz nogu (a može i malo iza) vodiča; bitno je da pas ne zastaje, ne nateže povodac i da ne skače.

  Kada vam sudac kaže da "postavite psa", psa uvijek treba postaviti u profilu, dakle da ga sudac gleda iz profila. Početnici rade grešku tako što postave psa prednjim ili (u najgorem slučaju) stražnjim dijelom okrenutim prema sudcu.

  Na izložbama u prirodi bitno je kod psa konstantno držati njegovu pozornost, jer ako počne njušiti po travi (naročito se to odnosi na mužjake) može nanjušiti nešto jako zanimljivo, npr. miris neke kujice i onda imate problema - teško ga je odvojiti od zemlje, što onda rezultira stalnim natezanjem i ružno izgleda, a i pas ispadne lošije tako zategnut i lošije se kreće. Dobro je psa naučiti da gleda na vaš džep (pri treningu iz njega vadite stalno nešto dobro) u ringu je poslije sasvim dovoljno gurnuti ruku u džep i sva pažnja psa je upućena na vas džep. Sudac pregleda psu leđa, opipa grudni koš. Pas mora mirno stajati i dati nepoznatom čoveku da ga pipa. Dobro je za to u parku pri šetnji kada vas neko zamoli da pomiluje psa, da dozvolite. Morate se odlučit hoćete li šampiona ili psa čuvara. Pas šampion mora dati da ga nepoznati ljudi diraju i maze, dobro je ako u tome uživa i maše repom. Sudac će mužjaku prekontrolirati oba testisa i to jakim stiskom. Morate psa naučiti da to trpi bez ikakve nervoze.

  Sudac će takodje kontrolirat zubalo, i to da li je skarasto i da li pas ima sve zube. Dobra vježba za pokazivanje zubala je redovno čistiti zube, jer se pas navikne na manipulaciju sa njegovim ustima i kada mu sudac bude pregledavao zubalo njemu će to biti fino. Sav kućni trenig stalno bogato nagrađujte.

  Psa nemojte hvatati ispod trbuha; mnogi će nakon toga zakratko savinuti leđa. Nemojte mu previše širiti stražnje noge, jer će to savinuti prednje, a stražnji će se dio tijela spustiti. Kad se od vas zatraži da prikažete stav, izaberite ravan teren, bez lišća ili smeća. Pas neće biti stabilan bude li izbjegavao predmete na tlu. Dobri izlagači postižu stav s malo truda. Najbolji način je postavljanje jedne ruke pod prsa, kako bi se podigao prednji dio tijela, a zatim se ruka povlači uz vrat zbog postavljanja glave u pravi položaj. Drugom rukom namjestite stražnje noge i rep, i to tako da izgleda kao da gladite psa. Psa s malim udubljenjem u leđima ("meka leđa") možete sa laganim dodirom ispod posljednjeg rebra potaknuti da za trenutak stegne trbušne mišiće. U krugu je to za njega poslije šala.
  Premda se vi i vaš pas morate skladno kretati, čuvajte se oponašanja psećeg koraka dok trčite kraj njega. On bi nehotice mogao početi oponašati vas, što bi vodilo ukočenom kretanju. Ovisno o veličini psa, morat ćete brzo hodati ili trčati. Velikim pasminama kao što su njemački ovčari ili ruski hrtovi potrebni su vlasnici u dobroj kondiciji. Možda ćete se kretati u redu s drugim psima i izlagačima, pa ispred sebe osigurajte dovoljno prostora kako vi i pas ne biste morali skraćivati korak. Trenirajte na malom prostoru. Praksa je takva da su krugovi nekada maleni, pet sa pet metara, i vaš hrt na ovako malenom prostoru mora pokazati šta zna i kako ima lijep i dug korak. Vježbajte hod u smjeru kazaljke sata i suprotno tome, s obje strane psa. Nepažljivo hodanje izlagača česti je uzrok teškoća, pa na to valja paziti, posebno prilikom prikaza na natjecanju.

  Prilikom ocjenjivanja, psa uvijek prati njegov izlagač i može se reći da dobro izlaganje počinje upravo izlagačem. Na pse se brzo prenose ljudska raspoloženja i strahovi; turoban vlasnik će ubrzo prenijeti svoje osjećaje na psa, pa će njihova zajednička predstava biti monotona i bez sjaja.


  1.Kao Izlagač trebate biti pravilno odjeven, izložba je kulturni događaj tako da zaboravite na trenerku ili jeans. Boja vaše odjeće bi trebala istaknuti boju vašeg psa tako da uz tamnog psa oblačite svjetliju odjeću i tamiju odjeću uz svjetlog psa. Ako ste u tamnom i vaš pas je taman sudac teško može da vidi njegovu liniju leđa i ostalu konstrukciju.

  2. Prema sudcu se uvjek ponašajte sa poštovanjem. Vi mu se uvjek obraćajte sa Vi i pokažite mu da ga sada (u krugu) poštujete kao stručnjaka. Dogadjati ce vam se da sudja nije stručnjak za vašu pasminu i da jednostavno nema pojma. Ali on je sudac i vi poštovati i njega i njegove odluke.

  3. Promatrajte ostale izlagače i profesionalne handlere i učite od njih. Vjerujte nije sramota neznati niti pitati druge. Sramota je glumiti "super" izlagača i neznati što radite.

  4. U ringu ne smijete pričati sa drugim izlagačima (može se desiti da ne čujete suca što vam govori, a to će njega razljutiti/povrijediti), takođe se ne smije pričati sa prijateljima i ostalima u publici izvan ringa. U ringu važite samo vi, vaš pas i sudac. Ako vas netko u krugu ometa ignorirajte ga ili upozorite sudca. Naprimjer ako vam izlagač stavlja psa namjerno preblizu da uznemiri vašeg psa (dogadjat ce vam se svašta).

  5. Kada na izložbu idete sa prijatelima, obratite pažnju i na njegovo ponašanje. Naprimjer "navijanje". Pazite da nekome za koga navijate ne pokvarite ocjenu. Podrška je ljepa i može se izraziti sa glasnim aplauzom kada ulazite u ring ili kada je rečeno vaše ime.

  6. Među nama se kaže da vi na izložbi niste važni jer se ocjenjiva pas. Ali sudija je samo čovjek, nekome ste simpatični, nekome ne, a to se vidi na ocenjivanju. Ne buljite u sudca! Držite sudca na oku, pogledajte ga u lice ako vas je oslovio. Morate sudca oboriti s nogu svojim ponašanjem, samopouzdanjem i stručnosti. To sve pravi ukupan dojam. Svatko voli pobjednika - uključujući i sudce. Sudci će vam rijetko dodijeliti kandidaturu zato što vas žale. Suđenje je subjektivno i ako možete ući u ring šireći samopouzdanje i sigurnost, vi šaljete poruku da se najmanje jednoj osobi sviđa vaš pas, čak iako ste to samo vi. Teže je ne priznati pobjedu nekome ko očekuje da će osvojiti prvo mjesto, nego nekome ko već želi izaći iz ringa.

  7. Povodnik se drži u lijevoj ruci. Ostatak povodnika ne smije visiti dok trčite, a dok je u stavu ne smije mu visiti iznad glave ili preko psa na strani na kojoj ga vidi sudac. Kod malih pasmina povodnik možete prebaciti oko vrata, a kod velkih pasa ga spretno omotajte oko ruke ili pokupite u šaku.

  8. Hodanje u krugu morate trenirati. Morate ići tako da to odgovara psu. Dovoljno brzo da se izrazi njegov dug korak ali ne prebrzo da psa vučete za sobom ili da pored vas pas neskače.

  Preuzeto sa foruma DogMania


  _________________
  Raj je za povlašćene. Kad bi se tamo stizalo prema zaslugama, vi biste ostali pred vratima, a vaš pas bi ušao unutra!
  Mark Twain

   Sada je Ned Jan 20, 2019 10:13 am