DOA Paws

Forum ljubitelja zivotinja

Pristupi

Zaboravio sam šifru

Zadnje teme

» Poklanjam prelepe macice
Ned Okt 21, 2012 12:40 pm od AndreaLJ

» 15.09.2012. CAC Turija 16.09.2012. CAC Backa Palanka
Čet Avg 30, 2012 4:21 pm od azbelltas

» DVD O LOVU I LOVNIM PSIMA
Uto Nov 08, 2011 2:36 pm od srpskelegende

» Shar Pei - Sar Pej
Pet Maj 13, 2011 12:09 am od zlata

» Njemacki ovcar
Sub Apr 30, 2011 1:30 am od Ghandi_bl

» Imena A - Z
Pet Apr 29, 2011 11:08 am od Ghandi_bl

» Adriatic Cup 2011 - Bar (30.04 - 02.05 '11)
Sub Feb 05, 2011 7:27 pm od vajvas

» Plan izlozbi 2011 - Crna Gora
Sub Feb 05, 2011 7:23 pm od vajvas

» Njemacki ovcar-Beauty k9 Montenegro
Sre Avg 11, 2010 2:25 pm od Nemanja V.

Affiliates


  Cane Corso - Kane Korso

  Delite
  avatar
  Kamerado
  Admin
  Admin

  Ženski
  Broj poruka : 185
  Godina : 27
  Lokacija : Niksic - Montenegro
  Datum upisa : 28.11.2008

  Cane Corso - Kane Korso

  Počalji od Kamerado taj Čet Apr 09, 2009 7:00 pm

  FCI klasifikacija
  Skupina 2. Pinčeri i Šnauceri, Molosi i Švicarski planinski psi
  Sekcija 2.1 Molosi, dogoliki, bez radnog ispita.

  Opsti dojam:
  Srednje veliki molos, jednobojan, kompaktan, s čvrstim kosturom, mišićav i atletske građe, kreće se sa zamjetnom lakoćom. Ostavlja dojam snage, okretnosti i izdržljivosti. Glava mu je masivna, s dostojanstvenim i ponosnim izrazom. Snažno je građen, ali ne bez elegancije. Građen je pravokutno i nikako ne smije ličiti na napuljskog mastifa. Koža mu prijenja uz tijelo i ne stvora bore. Opste gledano, radi se o mezomorfnoj životinji čije je tijelo duže od visine u grebenu, harmonično s obzirom na oblik i neharmonično s obzirom na profil.

  Područje lica

  Nos:
  U istoj ravnini s nosnom šupljinom. Gledano sa strane, ne smije strcati izvan prednjeg okomitog ruba usnica, već mu vrh mora biti u istoj ravni kao njuška sprijeda. Treba biti velik, prilično ravan na vrhu, sa širokim nosnicama, otvoren i pokretan, vlažan i hladan. Crno je pigmentiran.

  Njuška:
  Vrlo široka i duboka. Širina njuške mora biti gotovo jednaka njenoj dužini, koja doseže 3,4/10 ukupne dužine glave. Duboka je više od 50% dužine njuške. S obzirom na usporedne linije njuške sa strane i punoće i širine čeljusti, njuška je sprijeda ravna i kvadratična. Nosni most ima ravan profil i ravan je opste gledajući. Profil njuške s donje strane određen je gornjom usnicom, dok gornja linija profila ispod oka pokazuje vrlo blagi urez.

  Usne:
  Prilično čvrste. Gledano sprijeda, gornja usna na njihovom spoju tvori naopaki "U", a sa strane umjereno visi. Spoj je jasno vidljiv i uvijek predstavlja najnižu tačku donjeg profila njuške. Crno su pigmentirane.

  Čeljust:
  Vrlo široka, jaka i čvrsta, gornja vilica mrvicu kraća, što sukladno tome uzrokuje blagi predgriz. Donja je čeljust vrlo snažna i gledano sa strane prilično zakrivljena. Sprijeda je dobro naglašena i ističe bradu. Očnjaci su čvrsto postavljeni u ravnoj crti.

  Obrazi:
  Obrazni mišići su puni i vidljivi, ali ne pretjerano izbočeni.

  Zubi:
  Bijeli, veliki, čine kompletno zubalo. Donji očnjaci malo premašuju (za kojih pola centimetra) odgovarajuće gornje, pa postoji lagani predgriz.

  Oči:
  Srednje velike s obzirom na veličinu psa, smještene u podlubanjskoj regiji, dosta razmaknute. Kapci su gotovo ovalni, očne jabučice lagano izbočene, zategnuti kapci pigmentirani crno, ne smije se vidjeti rožnica. Treći očni kapak jako pigmentiran. Zjenica što je tamnije moguća u skladu sa dlakom. Pogled inteligentan i pozoran.

  Uši:
  Srednje veličine u odnosu na volume glave i veličinu psa; prekrivene kratkom dlakom, trokutastog oblika, s dosta ušiljenim vrhom i debelom hrskavicom, visoko postavljene, dosta iznad nadočnih lukova, sa širokim dnom, viseće, prijenjaju uz obraze bez da se spuštaju do grla. Prilično su raširene prema van i lagano strše na spoju, postaju poluuzdignute kad je pas pozoran. Obično se amputiraju u oblik jednakostraničnog trokuta.

  Vrat

  Gornja linija:
  Lagano lučna.

  Dužina:
  3,6/10 visine u grebenu, što je jednako ukupnoj dužini glave.

  Oblik:
  Ovalan, jak, vrlo mišićav, naglašeno odvojen pri korijenu. Polumjer na pola dužine vrata iznosi otprilike 8/10 visine u grebenu. Harmonično je spojen s grebenom, ramenima i prsima, te ima idealnu udaljenost od 45 stupnja od tla i zatvara pravi kut s laktom.

  Koža:
  Donja je linija vrata praktički bez podbratka.

  Tijelo:
  Kompaktno, jako i vrlo mišićavo. Duže je 11% od visine u grebenu, s dozvoljenim odstupanjem od 1 cm više ili manje.

  Gornja linija:
  Područje leđa je usporednih linija s lagano izbočenim križnim dijelom.

  Greben:
  Jasno se uzdiže iznad linije leđa i lagano iznad križnog dijela. Lopatice su visoke, duge i široke. Kose sui harmonično spojene na vrat i leđa.

  Leđa:
  Široka, vrlo mišićava kao i cijela gornja linija trupa, lagano se uspinju od straga prema sprijeda i imaju strogo paralelne linije u profilu. Dužina im je otprilike 32% visine u grebenu.

  Slabine:
  Lumbalna regija treba biti kratka, široka, dobro spojena na leđa i križa, vrlo mišićave, jako čvrste i pomalo izbočene gledano sa strane. Njihova je dužina malo veća od širine i iznosi 20% visine u grebenu.

  Bokovi:
  Dugački, široki, prilično zaobljeni zbog izraženih mišića. Dužina mjerena od najviše točke kuka do vrha trtične kosti iznosi 32% visine u grebenu. Njihova prosječna širina iznosi 23% visine u grebenu. Njihov otklon od vodoravne linije, u odnosu na centralnu liniju tijela, iznosi 28/30°, a u odnosu na liniju od vrha kuka do korijena repa 15/16°. Zbog toga je trtica lagano nakošena.

  Prsa:
  Široka, dosta kosa i otvorena, s dobro razvijenim mišićima. Njihova širina, koja je usko povezana sa širinom trupa, doseže 35% visine u grebenu. Prsna kost je u razini s vrhom ramena. Gledano sa strane, izbočena su prema van između prednjih nogu i lagano konveksna.

  Grudni koš:
  Treba biti dobro razvijen u sve tri dimenzije s dugim, oblim, širokim i dobro povezanim rebrima sa širokim razmacima među njima. Četiri su posljednja rebra duga, obla i otvorena. Grudni koš doseže do lakta i dubina mu je jednaka polovici visine u grebenu. Njegova je širina, mjereno na polovici visine, jednaka 35% visine u grebenu i lagano opada prema prsnoj kosti bez izbočenja. Dubina je jednaka 55% visine u grebenu. Polumjer mu iznosi preko 35% visine u grebenu.

  Donja linija tijela i trbuh:
  Područje prsne kosti je nakošeno, dugačko, široko i gledano sa strane ocrtava polukrug velikog polumjera, koji prema nazad glatko prelazi u trbušni dio. Trbušno područje nije ni uvučeno, niti opušteno i gledano sa strane, uzdiže se od kraja prsne kosti prema slabinama u glatkom zavoju. Udubljenost sa strane nije jako istaknuta.

  Rep:
  Usađen je prilično visoko na liniji trtice, debeo je pri korijenu i ne sužava se previše na vrhu, sasvim istegnut ne doseže puno preko gležnja. Nošen nisko kad nije u akciji, inače nošen vodoravno ili lagano iznad leđa, ne smije nikad biti savijen u obliku prstena ili nošen okomito. Kupira se na četvrtom kralješku.

  Udovi

  Prednje noge:
  Okomite gledano sprijeda i iz profila. Visina prednjih nogu u laktovima jednaka je 50% visine u grebenu. Dobrih su proporcija s obzirom na veličinu psa. Snažne i moćne.

  Ramena:
  Duga, obla, jaka, opremeljena dugim, snažnim i dobro izraženim mišićima. Priljubljena su uz grudni koš, ali slobodna u pokretima. Njihova je dužina od vrha grebena do najviše točke ramena jednaka 30% visine u grebenu, a kut odstupanja od vodoravne linije je 48/50°. U odnosu na središnju ravan tijela, vrhovi lopatica su lagano iskrenuti.

  Nadlaktice:
  Blago duže od ramena, jake, s dobro razvijenim kostima i mišićima, dobro spojene s tijelom u svoje gornje 2/3. Mjereno od vrha ramena do vrha lakta, ima dužinu jednaku 31 - 32% visine u grebenu i odstpanje od horizontalne ravnine otprilike za 58 - 60°. Paralelne sa srednjom ravni tijela gledano uzdužno. Kut između lopatica i nadlaktične kosti je između 106 i 110°.

  Laktovi:
  Dugi i izbačeni, pričvršćeni, ali ne preblizu rebrenom luku i prekriveni nakrivljenom kožom. Trebaju biti kao i nadlaktica potpuno paralelni u odnosu na postraničnu ravan tijela. Vrh lakta nalazi se na okomitoj liniji spuštenoj iz stražnjeg lopatičnog kuta prema tlu.

  Podlaktica:
  Savršeno okomita, ovalna, blago mišićava poesbno u svojoj gornjoj trećini, s vrlo snažnom i kompaktnom koštanom strukturom. Njihova dužina od vrha lakta do kraja jednaka je 32/33°visine u grebenu. Njihov polumjer, mjeren točno ispod laktova, jednak je 39% visine u grebenu. Šupljina od lakta do zgloba prilično je izražena.

  Zglobovi:
  Gledano sprijeda, slijede ravnu okomitu liniju nadlaktice. Kosi su, široki, pokretni i čvrsti. Polumjer im doseže 26% visine u grebenu,a graškasta kost je na gornjoj strani snažno zabačena unazad.

  Došaplje:
  Dosta je manje od podlaktice, vrlo jako, koso, elastično, lagano savijeno (sa tlom zatvara kut od otprilike 75°). Njegova dužina ne smije iznositi više od šestine visine prednjih udova u laktovima. Gledano sprijeda, slijedi okomitu liniju podlaktice i zglobova.

  Prednje šape:
  Okruglog su oblika, s vrlo lučnim i skupljenim prstima (mačja šapa). Kose i tvrde mekuši. Nokti su jaki, zaobljeni i pigmentirani,a također su dobro pigmentirani i svi jastučići na šapama.

  Stražnji dio:
  Okomit gledano sprijeda i iz profila. Dobrih proporcija s obzirom na veličinu psa, jak i moćan.

  Sapi:
  Duge i kose, s izraženim mišićima, stoga su jasno istaknute. Dužina im je preko 33% visine u grebenu a širina nikad manja od 25% navedene visine. Koštana os je priličn zaobljena gledano od vrha prema dnu i odsotraga prema naprijed, pod kutom je od 70°u odnosu na vodoravnu ravninu i s bedrenim kutom zatvara kut malo veći od pravoga.

  Bedra:
  Duga, kosa, s jakim kostima i mišićnom strukturom i dobro naglašenim mišićjem. Dužina bedra je jednaka 32% visine u grebenu, a kut odstupanja od vodoravne ravni mjereno od gore prema dolje i odosprijeda prema straga iznosi otprilike 50°.

  Koljena:
  Kut koljenog zgloba je otprilike 120° i proteže se paralelno u odnosu na središnju ravan tijela.

  Gležnjevi:
  Široki, čvrsti, suhi, s jasno naglašenim kostima. Izbočenost zgloba jasno pokazuje nastavak rasta noge. Udaljenost od gležnja do tal ne bi smjela biti više od 26% visine u grebenu. Proteže se paralelno u odnosu na središnju ravan tijela. Kut potkoljenice i došaplja iznosi otprilike 140°.

  Došaplje:
  Vrlo čvrsto, koso, prilično kratko, cilindrično i uvijek okomito na tlo gledano sa strane i otpozadi. Dužina mu je jednaka ili otprilike 15° visine u grebenu. S unutrasnje strane ne smije biti vidljiva središnja linija.

  Stražnje šape:
  Malo ovalnije od prednjih i sa manje zalučenim prstima.

  Korak/pokret:
  Dugi korak, produženi kas, neki pokreti galopa, no sa sklonošću prema produženom kasu.

  Koža:
  Prilično debela, ima ograničeno potkožno vezivno tkivo is toga prianja posvuda uz donje slojeve.

  Pokrov

  Dlaka:
  Kratka ali ne glatka, staklaste teksture, sjajna, prianjajuća, ukočena, vrlo gusta, s laganim slojem koji postaje gušći zimi (ali nikad ne izbija nad pokrov). Duga je otprilike 2 - 2,5 cm. na grebenu, istaknutim vrhovima, stražnjem dijelu kukova i repu doseže otprilike 3 cm bez kovrdzanja. Na njušci je dlaka vrlo kratka, glatka, prianjajuća i ne duža od 1 - 1,5 cm.

  Boja:
  crna, ljubičasto siva, siva boje škriljca, svijetlo siva, svijetlo jelenje smeđa, jelenje smeđa, tamno jelenje smeđa i tubby (jasno istaknute pruge različitih nijansi smeđe i sive). Kod jelenje smeđih i prugastih primjeraka postoji crna ili siva maska samo na njušci i ne bi smjela ići iza linije oka. Mala bijela mrlja na prsima, vrhovima prstiju i nosnom mostu je prihvatljiva.

  Visina i težina

  Visina u grebenu:
  Za mužjake od 64 do 68 cm, za ženke od 60 do 64 cm. Dopušteno je odstupanje od 2 cm više ili manje.

  Težina:
  Mužjaci od 45 do 50 kg. Omjer visina/težina 0.710 (Kg/cm). Ženke od 40 do 45 kg. Omjer visina/težina 0.680 (Kg/cm).

  Greške:
  Bilo koje odstupanje od navedenih vrijednosti bi se trebalo smatrati manom, a njena ozbiljnost bi morala biti proporcionalna veličini i težini odstupanja od navedenog.

  Eliminirajuće greške

  Glava: Naglašena paralelnost osi lubanje i njuške, jako naglašeno približavajuće osi lubanje i njuške, bočne strane njuške koje se sužavaju; škarasti zagriz, vrlo izražen i krivi podgriz.
  Nos: Djelomično depigmentiran.
  Rep: U obliku prstena ili nošen okomito.
  Veličina: Previsok ili prenizak.
  Korak/pokret: Neprekidno ljuljanje.

  Diskvalifikacijske greške

  Glava: Razdvajajuće osi lubanje i njuške, izbočeni nosni most nalik ovnu ili vidljivo uvučen.

  Nos: Potpuna depigmentacija.
  Oči: Djelomična i obostrana depigmentacija kapaka, svijetla zjenica, obostrani strabizam.
  Spolni organi: Monorhizam, kriptorhizam, očiti nepotpuni rast jednog ili oba testisa.
  Rep: Bezrepost ili kratkorepost, odrezan ili prirodno.
  Dlaka: Poluduga, glatka, kovrčava.
  Boje: Sve koje nisu propisane, prevelike bjeline.

  Napomena: Mužjaci moraju imati dva vidljivo razvijena testisa, potpuno spuštena u mošnje.  _________________
  Pas je simbol ljubavi bez interesa,vernosti kroz sva iskušenja.On rastjeruje osjećanje usamljenosti,omogućava da se zaboravi svet brzine ,betona ,to je malo prirode,nežnosti,smeha i humora u sivilu društva koje nas prečesto zatvara u naš sopstveni egoizam.
  avatar
  Kamerado
  Admin
  Admin

  Ženski
  Broj poruka : 185
  Godina : 27
  Lokacija : Niksic - Montenegro
  Datum upisa : 28.11.2008

  Re: Cane Corso - Kane Korso

  Počalji od Kamerado taj Pet Apr 10, 2009 10:33 pm  _________________
  Pas je simbol ljubavi bez interesa,vernosti kroz sva iskušenja.On rastjeruje osjećanje usamljenosti,omogućava da se zaboravi svet brzine ,betona ,to je malo prirode,nežnosti,smeha i humora u sivilu društva koje nas prečesto zatvara u naš sopstveni egoizam.
  avatar
  Kamerado
  Admin
  Admin

  Ženski
  Broj poruka : 185
  Godina : 27
  Lokacija : Niksic - Montenegro
  Datum upisa : 28.11.2008

  Re: Cane Corso - Kane Korso

  Počalji od Kamerado taj Pet Apr 10, 2009 10:38 pm

  Istorija

  Njegov je direktni predak canis pugnax (drevni rimski molos), čija je on lakša verzija i služi za lov na velike divlje životinje, te kao "pomoćni ratnik" u borbama. Dolazi iz paralelnog odabira s mastifom, od lakših predaka, ali zadržao je izvorni standard. Oduvijek je služio kao pas čuvar imovine i lovac na opasan plijen kao što je vepar. Potječe iz središnjeg i južnog područja Italije, gdje su ga koristili kao stočarskog psa za goveda i divlje svinje. Također je branio putnike i stočare od cestovnih razbojnika. Pod svojim je imenom bio poznat na jugu, a ima isti korijen kao corsiero (coursier), srednjovjekovni ratni konj; moguće je da je izvedeno iz latinskog cohors (dvorište, čuvar).

  Zbog okolinskih promjena, pasmina je bila u opasnosti od izumiranja. Nekoliko je entuzijasta započelo s njegovim oporavkom, koji je danas dovršen.Ova je pasmina u prošlosti bila poznata diljem Italije kao simbol i povijesni svjedok. U najnovije doba posebno je očuvan kao vrsta u južnoj Italiji, posebno Pugli, Lucaniji i Sanniju.
  Danas on služi kao pas čuvar, brani ljude i njihovo vlasništvo. Prilagodljiv i hrabar radnik poslovične odanosti, pozoran i reaktivan, sposoban je podnijeti teške okolne uvjete i iskustva, zahvaljujući svojoj čvrstoj uravnoteženosti.


  _________________
  Pas je simbol ljubavi bez interesa,vernosti kroz sva iskušenja.On rastjeruje osjećanje usamljenosti,omogućava da se zaboravi svet brzine ,betona ,to je malo prirode,nežnosti,smeha i humora u sivilu društva koje nas prečesto zatvara u naš sopstveni egoizam.
  avatar
  Kamerado
  Admin
  Admin

  Ženski
  Broj poruka : 185
  Godina : 27
  Lokacija : Niksic - Montenegro
  Datum upisa : 28.11.2008

  Re: Cane Corso - Kane Korso

  Počalji od Kamerado taj Pet Apr 10, 2009 10:41 pm  _________________
  Pas je simbol ljubavi bez interesa,vernosti kroz sva iskušenja.On rastjeruje osjećanje usamljenosti,omogućava da se zaboravi svet brzine ,betona ,to je malo prirode,nežnosti,smeha i humora u sivilu društva koje nas prečesto zatvara u naš sopstveni egoizam.

  Sponsored content

  Re: Cane Corso - Kane Korso

  Počalji od Sponsored content


   Sada je Ned Jan 20, 2019 9:48 am