DOA Paws

Forum ljubitelja zivotinja

Pristupi

Zaboravio sam šifru

Zadnje teme

» Poklanjam prelepe macice
Ned Okt 21, 2012 12:40 pm od AndreaLJ

» 15.09.2012. CAC Turija 16.09.2012. CAC Backa Palanka
Čet Avg 30, 2012 4:21 pm od azbelltas

» DVD O LOVU I LOVNIM PSIMA
Uto Nov 08, 2011 2:36 pm od srpskelegende

» Shar Pei - Sar Pej
Pet Maj 13, 2011 12:09 am od zlata

» Njemacki ovcar
Sub Apr 30, 2011 1:30 am od Ghandi_bl

» Imena A - Z
Pet Apr 29, 2011 11:08 am od Ghandi_bl

» Adriatic Cup 2011 - Bar (30.04 - 02.05 '11)
Sub Feb 05, 2011 7:27 pm od vajvas

» Plan izlozbi 2011 - Crna Gora
Sub Feb 05, 2011 7:23 pm od vajvas

» Njemacki ovcar-Beauty k9 Montenegro
Sre Avg 11, 2010 2:25 pm od Nemanja V.

Affiliates


  Jugoslovenski ovcarski pas - Sarplaninac

  Delite
  avatar
  Kamerado
  Admin
  Admin

  Ženski
  Broj poruka : 185
  Godina : 27
  Lokacija : Niksic - Montenegro
  Datum upisa : 28.11.2008

  Jugoslovenski ovcarski pas - Sarplaninac

  Počalji od Kamerado taj Sub Nov 29, 2008 6:49 pm


  Originalni naziv rase: JUGOSLOVENSKI OVČARSKI PAS-SARPLANINAC
  Zemlja porekla: MAKEDONIJA/JUGO
  Sekcija: 2
  Podsekcija: 22  Istorijat: Šarplaninski ovčarski pas je jugoslovenski pas koji se gaji od davnina u svim jugoistočnim planinskim područjima Jugoslavije. Najbrojniji bio je na području Šarplanine, po kojoj i nosi ime, a sada se gaji u čitavoj Jugoslaviji. Ova rasa je registrovana kod FCI1939. godine pod brojem 41 i imenom ilirski ovčar. Godine 1957. na predlog JKS, FCI je usvojio izmenu imena ilirski ovčar u Jugoslovenski ovčarski pas - šarplaninac. Poreklo šarplaninca može se samo nagađati. Verovatno je u jednom ili više navrata u migracijama naroda iz Azije došao u Evropu i na Balkansko poluostrvo, zajedno sa stokom koju su ti narodi gonili. Zadržao se u osnovnom tipu samo u onim područjima, gde je ovčarstvo ekstenzivnog tipa još uvek zastupljeno u velikoj meri i gde ovaj pas još i danas služi kao ovčar i branilac stada od divljih zveri.

  Opšti izgled i osobine
  Opšti izgled: Snažan, dobro povezan pas, iznad srednjeg rasta, u celini skladne građe. Prekriven je dugom, gustom i dosta grubom dlakom, što daje utisak zbijene građe tela. Snažne konstitucije, mirnog temperamenta, dobroćudan ali vrlo oštar pas. Odan svom gospodaru i nepodmitljiv.
  Visina: Visina grebena mužjaka iznosi prosečno 62 cm, a kuje prosečno 58 cm. Poželjni su viši psi. Psi ispod 56 cm i kuje ispod 54 cm isključuju se od pozitivne ocene. Prosečna težina odraslog psa u radnoj kondiciji iznosi 35-45 kg, a kuje 30-40 kg.
  Dužina: Trup nešto duži od visine grebena (u mužjaka za 8-10 % a u kuja za 10-12% visine grebena).

  Glava
  Opis: Glava je srazmerna veličini tela i iznosi oko 25 cm (ili oko 40% visine grebena). Lobanjski deo glave je nešto duži od njuške i čini u prošeku 58%, odnosno 42% ukupne dužine glave. U kuje je njuška nešto duža (57%:43%). Gledana iz profila, linija čela je blago ispupćena, a njuška ravna, međusobno obe linije su blago konvergentne.
  Lobanja: Čelo (lobanjski deo glave) je suvo, široko, srednja čeona linija izražena, gledano odozgo i sa strane čelo blago ispupčeno i zaobljeno. Očni lukovi slabo izraženi. Potiljačno ispupčenje nije izraženo.
  Stop: Prelaz između lobanjskog i ličnog dela glave slabo je izražen.
  Njuška: Kraća od lobanjskog dela, u osnovi široka i duboka, postepeno se i blago sužava prema vrhu. Nosnik je prav i širok. Profil donje vilice iz kosog luka prelazi u ravnu liniju, koja je divergentna sa linijom nosnika.
  Nos: Širok i crno pigmentisan.
  Usne: Srednje debljine, priljubljene, a gornja neznatno prelazi donju. Uglovi usana zatvoreni, bez zvala.
  Zubalo: Makazasto i potpuno.
  Oči: Bademastog oblika, ni buljave, ni upale, tamno ili svetio kestenjaste boje, smirenog su ali prodornog i neustrašivog izraza. Očni kapci, kao i sve vidljive sluzokože, crno su pigmentisani.
  Uši: Usađene u visini zamišljene linije koja spaja vrh nosa i unutrašnji očni ugao, ili su neznatno niže usađene, oborene i uz glavu nošene, u obliku slova ,V", srednje duge i dopiru do unutrašnjeg očnog ugla iste strane, prekrivene kratkom, gustom dlakom.

  Vrat
  Profil: Gornja profilna linija vrata u gornjem delu vrata je blago ispupčena ili ravna, a donja je ravna. Vrat je srednje dug. Zbog guste dlake izgleda kraći, dubok, širok i mišićav, sa glavom i trupom dobro povezana i bez naglih prelaza. Vrat je blago uzdignut u odnosu na liniju leđa. Koža je pripijena - bez pdgušnjaka (fanona). Dlaka je gusta, duga i oštra, na prelazu glave u vrat obrazuje izrazitu ogrlicu, što prividno povećava širinu i dubinu ovog dela glave.

  Tip
  Izgled u celini: Gornja linija trupa je ravna ili se blago spušta od grebena prema sapima. Kod pasa odgajenih u planinama toleriše se i neznatna nadgrađenost, iako ona nije poželjna. Trup je nešto duži od visine.
  Greben: Blago izražen i širok. Povezanost vrata i grebena čvrsta, a prelaz blag.
  Leđa: Prava i široka, ne suviše duga. Slabinski deo kraći, širok i mišićav.
  Sapi: Srednje duge, koso unatrag položene, široke i dobro obrasle mišićima.
  Grudni koš: Grudi su duboke, a njihova donja ivica dopire najmanje do lakta, srednje su duge, sa blago zaobljenim rebrima. Prsa su široka i mišićava. Obim grudnog koša treba da je najmanje 20% veći od visine grebena.
  Trbuh: Pribran, mišićav. Donja linija trbuha blago se penje prema zadnjem delu. Slabine relativno kratke i naznačenih prelaza.
  Rep: Dug i dopire najmanje do skočnog zgloba. Linija sapi nastavlja se gornjom linijom repa bez naglih prelaza. Rep je u osnovi snažan i postepeno se stanjuje prema vrhu. Odlakan je gustom i na donjem delu dugom dlakom, koja ga čini kitnjastim. Rep je sabljast, u akciji više u afektu iznad leđne linije, podignut i u luku povijen.

  Prednje noge
  Izgled: Posmatrano u celini, prednje noge su pravilnih stavova, skladne u odnosu na trup, a visina lakta iznosi oko 55% visine grebena. Pojedini delovi prednjih nogu u skladnim su odnosima jedan prema drugom i, sa trupom posmatrani, u celini.
  Plećka: Dovoljno duga i široka, dobro je povezana sa grudnim košem, blago je ukošna i sa horizontalom zaklapa ugao od 65 stepeni. Nadlaktica mišićava, od plećki položenija, zaklapa ugao sa horizontalom oko 55 stepeni. Lakatni ugao (između nadlaktice i podlaktice) iznosi oko 145 stepeni. Lakat širok, pravilno postavljen, neznatno udaljen od grudnog koša.
  Podlaktica: Okomita, snažnih kostiju, mišićava, duga i na zadnjoj strani ukrašena dugom dlakom - zastavicama. Zglob šaplja širok, dubok, sa blago izraženim prelazima.
  Došaplje: Blago ukošeno, snažno i široko.
  Šape: Snažne, izbečenih čvrsto pripijenih prstiju, kašikastog oblika. Nokti tamno pigmentisani, čvrsti, jagodice i tabani tamno do crno pigmentisani, čvrsti ali elastični.

  Zadnje noge
  Izgled: Stavovi zadnjih nogu gledani od pozadi pravilni i nešto širi od prednjih nogu. Gledano sa strane stavovi su takođe pravilni a uglovi dovoljno zatvoreni. Butina je mišićava, snažno zaobljene muskulature, koso položena i zaklapa sa horizontalom sličan ugao kao i plećka. Koleni ugao je nešto otvoreniji od ramenog (iznosi oko 125 stepeni). Koleno čvrsto i široko. Potkolenica koso postavljena, snažna, sa dovoljno dubokom muskulaturom i sa izrazitim zastavicama.
  Skočni zglob: Širok je i dosta otvoren (ugao oko 130 stepeni).
  Zadnje došaplje: Snažno, nešto strmije od prednjeg, zaperci se retko sreću, a treba ih uklanjati.
  Hod: Kratak izdašan, dug i lak. Najradije se kreće u srednje dugom ali visokom kasu. U galopu je nešto teži, ali sa dugim i izdašnim skokovima.
  Koža: Srednje debela, elastična, uz telo i pojedine delove dobro pripijena, bez nabora. Sve vidljive sluzokože crno ili tamno pigmentisane.
  Dlaka: Glava, uši i prednji delovi nogu, obrasli su kratkom dlakom. Vrat, trup, kao i zadnji delovi ekstremiteta i rep pokriveni su dugom, nešto grubljom i skoro pravom dlakom. Ispod duge dlake nalazi se kraća, finija, vrlo gusta i obilna podlaka. Dužina dlake na grebe nu iznosi 10-12 cm, a ne srne da bude kraća od 7 cm.
  Boja: Pas je jednobojan. Dozvoljene su sve nijanse boja od belog do tamnomrkog, skoro crnog. Najpoželjnija je sivozelena i tamnosiva boja. Šarenilo nije dozvoljeno. Kod pigmentiranih pasa dozvoljene su ali nepoželjne male bele oznake - belege na prsima i prstima. Kod svih pigmentiranih pasa osnovna boja najviše je izražena na gornjim delovima glave, vrata i trupa. U donjim delovima boja (pigment) postepeno slabi i prelazi u donjim delovima nogu u svetliji (prljavo sivi, odnosno žućkasti) pigment. Ovi prelazi u svetlije boje ne smeju da budu oivičeni i da daju utisak šarenila.
  Težina: Težina mužjaka u radnoj kondiciji treba da iznosi 35-45 kg a kuja oko 30-40 kg.

  Mane
  Lakše: Nedovoljno izražena širina lobanjskog dela glave, nešto duži lični deo glave, slabije razvijene čeljusti, nedovoljno izražena širina i dubina grudi, pljosnata ili suviše zaobljena rebra. Manje izraženi nepravilni stavovi nogu, nešto kraća dlaka (pri čemu su ipak, zastavice dobro izražene) bele belege na prsima i šapama, malo skraćeni rep, zečje šape kao i ostale lakše telesne mane.
  Teže: Preduga (šiljasta) njuška, jako izražen stop, visoko usađene i nedovoljno preklopljene uši, klještasto zubalo, sedlasta leđa, nošenje repa u stranu, limfatična konstitucija, kao i sve teže telesne mane.
  Diskvalifikacione: Nedostatak premolara, velika nesrazmera dužine i visine, nedovoljna visina grebena, nedovoljna dužina dlake (ispod 7 cm), pojava šarenila, tigravost, depigmentacija vidljivih sluzokoža, i očiju, degenerativne pojave (brahignatia ili prognatija, izraziti O i X stavovi nogu, urođeno kratak rep ili bezrepost, jako ulegnuta leđa i druge degenerativne pojave.
  avatar
  Kamerado
  Admin
  Admin

  Ženski
  Broj poruka : 185
  Godina : 27
  Lokacija : Niksic - Montenegro
  Datum upisa : 28.11.2008

  Re: Jugoslovenski ovcarski pas - Sarplaninac

  Počalji od Kamerado taj Sub Nov 29, 2008 7:15 pm

  Šarplaninac je jedna od najstarijih autohtonih rasa u svetu. Pripada grupi pastirskih pasa koji potiču od molosa. Danasnji Šarplaninac je posledica prirodne selekcije u zatvorenoj sredini, vekovima bez dodira sa psima drugačijeg tipa. Surova priroda ga je napravila čvrstim, grubim, borbenim, odlicnim čuvarom koji ne bezi ni pred čoporom vukova, ni pred medvedom. Ima samo jednog gospodara, a i taj nije pravi gospodar vec saborac.  Šarplaninac je pas koji bez greske obavlja svoj deo posla u čuvanju stada i imovine svog gospodara. Visok stepen inteligencije mu omogucava da bude samostalan. Početkom uzgoja ovih pasa u urbanoj sredini, stvoren je pas koji se u odredjenoj meri razlikuje od izvornih pasa po gradji i boji. Izvorni pas je viši od urbanog, najčesce je nadgradjen, nešto kraće, ali i gusće i grublje dlake, otvorenijih uglova zadnjih nogu. Dosta je pokretljiviji od svog urbanog brata. Na šarplanini se mogu susresti psi svih boja sa maskom ili bez, od gotovo bele, preko boje meda, psenice, svih nijansi zute ili sive do tamne, gotovo crne boje. Odgajivači u gradovima forsiraju pse sive boje, svetlije ili tamnije. Za boju šarplaninca je jako vazno naglasiti da su sve boje ravnopravne.

  Šarplaninac je izuzetno uravnotežen i miran pas. Istovremeno je i vrlo dobroćudan i vrlo oštar, ali samo kada se za to ukaze potreba. Vrlo je hrabar, spreman da se suprotstavi i mnogo jacem protivniku da bi odbranio svoga gospodara ili ono sto mu je povereno na čuvanje čak i po cenu zivota. Šarplaninac je čuvar po instinktu, nije mu potrebna nikakva dresura. Jedna od njegovih odlika je i da nikada ne laje bez razloga. Odan je svom gospodaru, a nepoverljiv prema strancima. I kada, teska srca, prihvati gosta koji je pristigao, budno ce pratiti svaki njegov pokret. Odlikuje se visokim stepenom inteligencije. Dosta je tvrdoglav i dominantan pas i od njega ne treba ocekivati izvodjenje cirkuskih vestina ili neprikosnovenu poslušnost u okviru dresure. Pogresno je misljenje da je Šarplaninac glup pas jer se jako teško dresira. On je samo pas koji misli svojom glavom i većinu stvari radi po instinktu. On će savrseno dobro shvatiti sta se od njega trazi, ali to nece uraditi ako ne smatra da je potrebno. Ono sto jednom nauči pamti celog zivota. Štene je potrebno početi vaspitavati u startu, zato sto se tada napravljene greške jako tesko ispravljaju a lose navike teško iskorenjuju.
  Šarplaninac je skroman pas u pogledu ishrane - jede malo u poredjenju sa svojom velicinom. Nije probirljiv sto ne znaci da ga ne treba hraniti kvalitetno, pogotovo u vreme razvoja. Jednom propusteno u periodu razvoja nikada se vise ne moze nadoknaditi. U ishranu psa je potrebno ukljuciti i vitamine. Stene, a kasnije i odraslog psa, je potrebno redovno (na svakih par meseci) tretirati preparatima protiv crevnih parazita (bez obzira sto u njegovoj stolici parazite ne zapazate), i redovno vakcinisati protiv zaraznih bolesti i besnila. Sto se smestaja tice idealno bi bilo drzati ga u vecem ogradjenom prostoru, ili mu bar pruziti dovoljno kretanja. Za njega je zivot na lancu pravo mucenje, pa je potrebno obezbediti mu prostran boks sa kucicom (krov treba da bude ravan ili sa blagim padom), koju ce koristiti kao osmatracnicu. Visina ograde boksa ne bi smela biti ispod 2 metra, osim ako boks nije pokriven. Kucicu mozete napraviti od drveta, pri tom vodeci racuna da pod bude odignut od zemlje. Ako je u pitanju zenka koja ce se steniti kucica bi trebalo biti nesto prostranija u zavisnosti od velicine kuje. Prevelika kucica, bez obzira da li je u pitanju pas ili kuja, je velika greska jer pas nije u stanju da toplotom svog tela zagreje prostor oko sebe. Iako sarplanincu krzno sa jakom poddlakom omogucava da mu ni velika hladnoca ne smeta, pozeljno je zimi, pogotovo ako su jaci mrazevi, na vrata kucice staviti neki zastor, a unutra se moze ubaciti slama. Ako imate kuju koja treba da se steni onda su slama i zastor obavezni. Pri odredjivanju mesta za boks, odnosno, kucicu, imajte na umu da, ako bi mogao da bira, Šarplaninac bi izabrao prostor sa koga moze da ima uvid na celo dvoriste, imanje u kom zivi. Nemojte ga nikad staviti daleko od kuce, i izvan zbivanja. Iako je veliki pas, moze se drzati i u stanu, mada mu to moze predstavljati mucenje ako mu se ne obezbedi dovoljno kretanja i mesto gde ce moci da se skloni kad on to zeli. U ovom slucaju mali problem moze predstavljati netrpeljivost i nepoverljivost prema stranim licima.  Šarplaninac je pas koji jako drzi do sopstvene higijene. Stene se lako nauci cistoci, a odrastao pas obavlja potrebe prilikom setnje ili sto dalje od mesta gde boravi i spava.
  Njegovo krzno ne zahteva cesto cetkanje, osim u vreme linjanja kada je potrebno odstraniti poddlaku da se ne bi ucebala i zamrsila. Trebalo bi izbegavati kupanje cesce od jednom godisnje, a i tada to uraditi samo ako je bas potrebno. Gusta dlaka i poddlaka ga izvanredno stite od hladnoce tako da ne bi trebalo da vas iznenadi kada vam u zimsko jutro u dvoristu osvane krzneno klupko sa nekoliko centimetara snega na njemu. Sneg je nesto sto Šarplaninac najvise voli, i ono zbog cega ce vam biti zahvalan je da mu pruzite priliku da se istrci u dubokom snegu.

  Ono na sta bi trebalo paziti pri smestaju i drzanju sarplaninca je da je osetljiv na vlagu. Smetaju mu vrucine, pa ce spas potraziti u reci (ako ste u setnji) ili u iskopavanju rupe u zemlji.
  avatar
  Kamerado
  Admin
  Admin

  Ženski
  Broj poruka : 185
  Godina : 27
  Lokacija : Niksic - Montenegro
  Datum upisa : 28.11.2008

  Re: Jugoslovenski ovcarski pas - Sarplaninac

  Počalji od Kamerado taj Sub Nov 29, 2008 7:24 pm

  Kralj kadnida i njegov potomak
  Kada je Džordz Gordon Bajron zapisao: "Ovde počiva biće koje je posedovalo lepotu bez sujete, snagu bez oholosti, hrabrost bez okrutnosti i sve ljudske vrline bez ijedne ljudske mane" - dao je da se ove reči uklešu kao epitaf njegovom psu rase njufaundlend. Pa iako je sigurno da ova divna ocena, u većoj ili manjoj meri, važi za sve pse, kako rasne tako i mešance, nema sumnje da bi se sam Bajron složio da je upravo šarplaninac potpuna inkarnacija njene tačnosti i punog smisla.
  Njufaundlendski pas jeste, ne slučajno, i izgledom i karakterom, najbliza, gotovo automatska asocijacija, na šarplaninca: impozantnost, dostojanstvo, snaga, zrače iz oba psa, jednako kao i pouzdanost, odmerenost, neustrašivost. Ali ipak: tamo gde je njufaundlend malo pretežak šarplaninac je kao opruga, gde je onaj malo prespor, ovaj je hitar, prenaglašena poverljivost jednoga, usavršena je nedokučivim ozračenjem koncentracije drugoga, gde onaj čeka komandu, ovaj dela samostalno!
  U jednoj rečenici: "velmoža planina", "vitez vrleti", šarplaninac je istinski kralj kanida. Savršeno harmaoničan u raskošnom, a maksimalno funkcionalnom eksterijernom sklopu, obdaren do perfekcije izbalansiranim elementima karaktera i temperamenta. Ni jedno drugo živo biće, sem tigra u šikari i leoparda u savani, ne može proizvesti takav estetski vizuelni efekat, ni tako ushititi ljudsku dušu, kao prizor zrelog, raskošnog šarplaninca dok samouvereno i nečujno klizi planinskim pašnjakom...
  Kao i za mnoge ljubitelje ove rase, tako je i za mnoge njene pripadnike, spomenuti prizor i nepoznat, i nedokučiv. Ovo, najprije zato sto dobar deo, čak danas većina ovih pasa dolazi na svet, živi i odlazi sa sveta, nikada ne ugledavši davnu postojbinu, ni divlje planine prekrivene samo ogoljenim nebom. Život u drugačijem, pitomom, urbanom okruženju, život u stalnoj blizini ljudi, njihovih glasova, haotične radijacije njihovih raspoloženja, otsustvo bilo kavog stvarnog, prirodnog izazova, za koji bi nasleđena svojstva mogla proraditi i razviti se, učinili su svoje. S druge strane, činjenica da je ta veća, urbana (nazvaćemo je "kinološka populacija"), genetski razvijena iz samo jednog isečka bogatog, protivrečnog, nekontrolisanog - ali upravo zato: funkcionalno i eksterijerno usmeravanog genetskog rezervoara - nužno je
  reducirala potencijalne kombinacije rase u svim aspektima.
  Osnovna činjenica koja karakteriše ovu rasu svodi se na sledeće: u populaciji rase nazvane šarplaninac realno postoje dve fenotipski i genotipski izdiferencirane grupacije.
  Vođen Aristotelovim savetom filozofu: "Gledaj!" - autor je sve učinio da što bolje otvori oči i da - gleda! Saznanja ovde ponuđena, jesu jednostavno sinteza zapažanja i opčinjenosti ovim impozantnim bićem. Nikakve želje za favorizovanjem, još manje, diskvalifikovanjem jednog ili drugog dela populacije (odnosno, polemičkih pozicija), u ovim redovima nema, niti ih treba tražiti. Jedini angažovan stav- i to eksplicitan stav - svodi se na pledoaje i apel da ljubitelji ove rase ujedine svoje najbolje namere da ovom psu ne učine ono što čine (izvan kinologije) jedni drugima. Dakle, da poštuju blistavu dušu i gizdavu lepotu ovog bića. Da pokušaju da ga ne unište.
  Populacija koja je izdvojena iz osnovnog genetskog rezervoara, bila je izložena radikalnoj promeni habitata, ujdeno, razvijala se pod ogromno naglašenim delovanjem ljudske intervenicije, primarno realizovane kroz kontrolisanu selekciju.
  Rasa (deo populacije) koji je ostao u manje-više neizmjenjenim okolnostima habitata, i sa elementima slučajne, povremene, nekontrolisane selekcije, znatno češce je intervenisao u oblikovanju kinološke populacije, nego obrnuto. Drugim rečima, kinološka populacija je postajala bliza izvornoj populaciji, ravnala se i korigovala
  prema njoj - dok se obrnuto praktično nije događalo.
  Iz razumljivih razloga, izvorna populacija je bila daleko ređe predmet sistematskog istručnog istraživanja, pa je ostala praktično potpuno nepoznata izvan kruga stočara - čobana, i nekolicine zaljubljenika. Ilustracija za ovo neka bude i napomena da su distinkcije u tipu izvorne populacije, na temelju razlika u boji, koje se danas vec smatraju siroko poznatim (murdž, karabas, araman, merdžan, šari, baljoš...) prvi put saopštene i objavljene upravo od autora ovog teksta.
  Konstrukcija izvornog psa razvija se kroz dva tipa: molosoidnog i lupoidnog.
  Napominjemo da je veoma teško dobiti željeni tip konstrukcije: u istom leglu, čak u potpuno kontrolisanom parenju, dugo se javljaju i molosoidni i lupoidni primerci.
  Sami ovčari ne preferiraju jedan na štetu drugog tipa. Oni prosto imaju različitu namenu.
  Dr Ferid Muhić
  Izvor časopis "Život pasa", broj 7, januar 1995.
  Izvor časopis "Život pasa", broj 8, februar 1995.

  Sponsored content

  Re: Jugoslovenski ovcarski pas - Sarplaninac

  Počalji od Sponsored content


   Sada je Ned Jan 20, 2019 9:47 am