DOA Paws

Forum ljubitelja zivotinja

Pristupi

Zaboravio sam šifru

Zadnje teme

» Poklanjam prelepe macice
Ned Okt 21, 2012 12:40 pm od AndreaLJ

» 15.09.2012. CAC Turija 16.09.2012. CAC Backa Palanka
Čet Avg 30, 2012 4:21 pm od azbelltas

» DVD O LOVU I LOVNIM PSIMA
Uto Nov 08, 2011 2:36 pm od srpskelegende

» Shar Pei - Sar Pej
Pet Maj 13, 2011 12:09 am od zlata

» Njemacki ovcar
Sub Apr 30, 2011 1:30 am od Ghandi_bl

» Imena A - Z
Pet Apr 29, 2011 11:08 am od Ghandi_bl

» Adriatic Cup 2011 - Bar (30.04 - 02.05 '11)
Sub Feb 05, 2011 7:27 pm od vajvas

» Plan izlozbi 2011 - Crna Gora
Sub Feb 05, 2011 7:23 pm od vajvas

» Njemacki ovcar-Beauty k9 Montenegro
Sre Avg 11, 2010 2:25 pm od Nemanja V.

Affiliates


  Agility - (Agiliti)

  Delite
  avatar
  Kamerado
  Admin
  Admin

  Ženski
  Broj poruka : 185
  Godina : 27
  Lokacija : Niksic - Montenegro
  Datum upisa : 28.11.2008

  Agility - (Agiliti)

  Počalji od Kamerado taj Sub Nov 29, 2008 6:11 pm

  Agility
  Kinološki sport, koji se kao pustinjska oluja proširio zemaljskom kuglom i osvojio simpatije mladih i starih rodio se u Engleskoj. U drugoj polovini 1977. godine, kad je John Varley (član organizacijskog odbora Crufts Dog Show-a) zamolio Petera Meanwella iz Lincolna da izmisli nešto novo za popunu programa u središnjoj areni prije izbora najljepših pasa pasminskih skupina na Crufts-u. Osnovna ideja Johna Varleya bila je takmicenje pasa u preskakanju prepona slično preponskom jahanju. Na Peteru je bilo da razradi ovu ideju. John je lako pronašao kinološke entuzijaste u okolini Lincolna koji su se prihvatili uvježbavanje svojih pasa za prvi nastup. U pripreme su uključili i 4 člana Yorkshire Working Trials Training Society-a da vec prvi nastup bude ujedno i takmicenje.
  Nakon višemjesečnih priprema i usaglašavanja pravila takmicenja 1978. godine gledateljima Cruftsa predstavljen je potpuno novi sport - agility. Več su prva takmicenja izazvala opste oduševljenje gledatelja. Nakon toga su mnogi vlasnici pasa i klubovi za obuku počeli pripremati svoje pse, tako da je za Crufts 1979. godine vec trebalo održati eliminacijska takmicenja zbog velikog broja prijavljenih.

  Kennel Club Engleske je shvatio, nakon uspješnih takmicenja i medijskog uspijeha agilitya na Cruftsu, da taj sport zaslužuje ozbiljniju pažnju. Tokom ljeta iste godine KCE propisao je propozicije takmicenja i prvenstva. Točka na "i" popularnosti agilitya je stavljena onog trenutka kad su završna natjecanja za Prvenstvo Engleske organizovana za vrijeme veoma posjećenog međunarodnog konjičkog turnira - International Horse Show-a u dvorani Olympia u Londonu. Osim posjetioca takmicenje je pratilo i više miliona gledatelja posredstvom televizijskih ekrana.
  Uslijedio je neslućeni medijski uspijeh agilitya. Ostat će zabilježeno da je na tom prvenstvu proglašen prvi pojedinačni prvak u istoriji agilitya: pas rase border collie, imenom Canny Cluff, vlasništvo gospodina Phila Cuswortha.

  Prvo službeno grupno takmicenje u agilityu održano je na Cruftsu 1980. godine, gdje su nakon eliminacijskih takmicenja nastupili članovi tri grupe. Bio je to pravi pokus popularnosti pred pravim gledateljima, budući da su za razliku od gledatelja preponskog jahanja u Olympiji na Cruftsu bili pravi stručnjaci za pseće sportove
  Nije ni čudno da je, zbog geografskog položaja, na tom putu Holandija bila prva zemlja gdje je agility naišao na dobrodošlicu. Slijedila je vrlo brzo i Belgija. Prva osoba i največi pobornik agilitya u Belgiji postala je gospođa M. van Herle iz St. Huberta koja je sa svojim suprugom bila vrlo poznati uzgajivac i međunarodni sudija za oblik i rad pasa. Sretna je okolnost za agility bila da su gospodina van Herlea izabrali 1985. godine za generalnog tajnika FCI-a (FCI - Međunarodna kinološka federacija) i na taj način je ideja agilitya postala bliska službenim krugovima FCI-u.

  Na putu po evropskom kontinentu agility je osvojio Švajcarsku i Finsku 1985. godine i relativno kasno - 1987. godine Francusku. Iako se Francuska nešto kasnije uključila u agility trendove treba je posebno istaci. Najviše zbog entuzijazma, ali i stručnosti Jean-Paul Petitdidijera (danas predsjednika Agility komisije FCI-a), uz veliki sponzorski interes korporacije za pseću hranu Royal Canina, danas Francuska ima preko 500 agility klubova s preko 10.000 takmicara u nekoliko grupa. Tako uz Finsku po brojnosti natjecatelja Francuska predstavlja najjaču agility silu na svijetu.
  Prva međunarodna utakmica u agilityu organizovana je nakon proslave desetog rođendana u Engleskoj - 1988. godine za vrijeme međunarodne izložbe pasa u Zenevi, na kojoj su nastupali izabranici Holandije, Belgije, Njemačke, Danske, Francuske i Švajcarske. Pod okriljem FCI-a prvo Evropsko prvenstvo u agilityu održano je u Helsinkiju 1990. godine.
  avatar
  vajvas
  Admin
  Admin

  Muški
  Broj poruka : 111
  Godina : 23
  Lokacija : Niksic
  Datum upisa : 30.11.2008

  Re: Agility - (Agiliti)

  Počalji od vajvas taj Uto Feb 24, 2009 3:23 pm  Agility je sport sa psima u kojem mogu da učestvuju sve rase I mješanci, to je takmičenje u spretnosti I komunikaciji vodiča i psa.
  Prema pravilu trka se odvija uvek na različitoj stazi koju zadaje sudija neposredno pred početak trke. Staza je nepravilnog oblika i na toj stazi postavljene su numerisane prepone (15-20 prepona). Brojevi obavezuju vodiča da tim redosledom vodi psa od prve do poslednje.


  Veličina, vrsta oblik prepona koje se na stazi postavijaju propisane su pravilnikom za agility sport, ali njihov raspored je preputen mašti sudije.
  Pre izlaska psa na stazu vodičima je dozvoljeno da bez pasa pregledaju stazu da bi pamtili redosled i planirali način kako najuspješnije da sprovedu psa. Cilj je da pas na stazi napravi što manje grešaka, a da stazu pretrči za to kraće vrijeme.
  Veština kod agility-ja leži u dobroj komunikaciji sa psom i koordinaciji u prostoru. Pas mora da bude vodljiv i posluan, ali istovremeno spretan, veseo I u dobroj kondiciji.
  Pri vođenju psa potrebno je brzo misliti i reagovati, dobro poznavati psa I blagovremeno predviđati njegovu akciju da bi se komande na koje pas reaguje upućivale psu sa prave pozicije i u pravom trenutku. Zbog toga je agility vrlo vesela i uzbudljiva disciplina i jako zabavan i zdrav sport.


  Iz časopisa "PET MAGAZIN" broj 1. Godina 2008
  avatar
  vajvas
  Admin
  Admin

  Muški
  Broj poruka : 111
  Godina : 23
  Lokacija : Niksic
  Datum upisa : 30.11.2008

  Re: Agility - (Agiliti)

  Počalji od vajvas taj Pet Apr 03, 2009 9:30 pm

  natjecateljskom dijelu imamo podjelu u tri grupe prema veličini pasa:

  1. mali psi SMALL1 - 2 - 3 stupanj
  2. srednji psi MEDIUM1 - 2 - 3 stupanj
  3. veliki psi LARGE1 - 2 - 3 stupanj
  Za savladavanje određene staze postavlja se zadano vrijeme koje pas
  mora savladati. Stazu postavlja sudac i ujedno boduje uspješnost
  savladavanja staze ili diskvalificira psa ako nije ispunio zadani
  zadatak.

  Prepreke:

  <table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="300" height="84"><tr><td height="84">- vis
  - klackalica
  - meki tunel
  - vijadukt ili zid
  - A prepreka
  - guma (krug)</td></tr></table>
  <table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width="300" height="84"><tr><td height="84">- stol
  - slalom
  - dalj
  - most
  - tvrdi tunel
  - vodena prepreka</td></tr></table>

  Izgled PARKURA sa preprekama za održavanje Agility natjecanja:
  Skica PARKURA za takmičenje

  Prepreke:

  - A prepreka

  - tvrdi tunel

  - guma (krug)

  - klackalica

  - meki tunel

  - vis

  - most

  - dalj

  - slalom

  - vijadukt (zid)

  - stol  Preuzeto sa Bartolovih dvora i stranica KOSSP "Zagreb"

  Sponsored content

  Re: Agility - (Agiliti)

  Počalji od Sponsored content


   Sada je Ned Jan 20, 2019 10:17 am